Gazonul si partile sale utile si practice

Gazonul este unul din cele mai importante elemente in amenajarea spatiilor verzi, fie ca sunt gradini sau parcuri. Avand si denumirea de peluza, gazonul sta la baza frumusetii amenajarilor exterioare facand o legatura armonioasa intre plante, flori, arbusti si pomi scotandu-le in evidenta toate atuurile parcurilor si gradinilor.

Gazonul este un termen folosit la modul general pentru amenajarea de gradini, parcuri, peluze, terenuri de sport, insa, acesta este diferentiat foarte mult ca aspect si utilitate de speciile folosite si, mai ales, amestecul de specii.

Peluzele sunt un spatiu de relaxare, frumos intr-un mod natural; ne fac sa ne simtim linisititi, stimuleaza fericirea, contemplarea, fericirea.

Filtreaza apa din sol

Stratul de radacini de gazon si microbii functioneaza  ca un filtru care retine si distruge elementele poluante din apa de ploaie. Apa filtrata prin gazon ajunge in sol curata aducand  un plus de apa potabila.

Produce aerul respirat si absoarbe CO2

Gazonul este a treia  sursa de oxigen din lume după arbori si alge. Un om isi poate asigura necesarul de oxigen pentru o zi din 5 metri patrati de gazon. Mai mult decat atat, o suprafata de un hectar de gazon emana mai mult oxigen decat o aceeasi suprafata de padure tropicala

Dupa acelasi model biologic ca a tuturor plantelor, gazonul absoarbe CO2n din aer transformandu-l in O2 si carbohidrati prin fotosinteza. Ceea ce diferentiaza gazonul de alte plante este numarul mare de plante individuale din peluza care produc oxigen. 

Deasemenea, fotosinteza gazonului ajuta mult si la purificarea aerului respirat participand in mod activ si pozitiv la calitatea vietii si a factorilor de mediu.

Raceste suprafața planetei

Gazonul in mediul urban poate duce la o reducere substantiala a temperaturii, mai ales pe perioada verii. Un teren cu gazon poate fi cu pana la  10-14 grade Celsius mai rece decât o cladire de beton sau o suprafata construita, rezultand intr-o reducere a efectului de sera.

 

 

 

Share: